martes, 19 de enero de 2016

Us dels colors

L'edat preescolar és, sense cap dubte, l'etapa més significativa i important del desenvolupament de l'ésser humà, ja que en la mateixa s'estructuren les bases fonamentals d'aquest desenvolupament, que en les successives etapes de la vida es consolidaran i perfeccionaran. 

En això coincideixen la majoria dels autors i concepcions, que fins i tot plantejant respostes divergents i contradictòries respecte a les causes i condicions als quals obeeix aquest desenvolupament, mostren un definit consensus respecte a la significació d'aquest període en la formació de l'individu.

La importància crucial d'aquesta etapa, entesa com aquella que va des del naixement fins als 6-7 anys, i que en la generalitat dels països coincideix amb l'ingrés a la escola, rau en el fet que la mateixa gran part de les estructures biològiques, fisiològiques i psicològiques, estan en ple procés de transformació, el que imparteix un significat particular a l'estimulació que es realitzi en aquestes estructures i conseqüentment a les qualitats i funcions psíquiques que en depenen. 

Això, en dir de L. Vigotski, revela la transcendental influència que té l'estimulació, i per tant l'ensenyament i educació, per al desenvolupament general de l'ésser humà.

Un dels fets significatius de l'edat preescolar, entre tants altres, rau en la presència de nombrosos períodes sensitius del desenvolupament. Per període sensitiu entenem aquell interval de la vida en el qual una determinada qualitat o funció psíquica troba les millors condicions per al seu sorgiment i formació, que en qualsevol altre moment de la mateixa. Així, el llenguatge, la funció simbòlica de la consciència, la independència, entre molts, tenen el seu període sensitiu en l'etapa preescolar. Propiciar l'adequada estimulació d'aquestes qualitats en el seu moment específic, serà determinant a les finalitats del desenvolupament multilateral del nen o nena en aquestes edats.

Un dels períodes sensitius de major importància en aquesta fase de la vida el constitueix el de la percepció, que abasta tota l'etapa preescolar. La percepció és el primer pas del coneixement sensible de l'home, i és la base de tots els processos psíquics: pensament, llenguatge, imaginació, etc. Així, començant des de les primeres reaccions del nounat davant els estímuls del medi, es va a poc a poc estructurant durant tota l'etapa preescolar, i en la qual el nen o nena assimila els patrons sensorials creats per la humanitat en el seu esdevenir històric, i al seu torn les accions mitjançant les quals operen amb aquests patrons, o accions perceptuals, fins, ja a finals de l'etapa, sorgeix la percepció analítica que li permet al nen operar simultàniament amb els diferents patrons sensorials - forma, mida, color en una acció perceptual complexa estretament lligada al pensament representatiu i les premisses del pensament lògic. No obstant això, si no hi ha un sistema d'educació sensorial dirigit conscientment al desenvolupament d'aquest procés, la percepció analítica no sorgeix, limitant considerablement el desenvolupament intel·lectual del nen o nena.

Per tant, aconseguir aquest desenvolupament perceptual, i propiciar les condicions per a la seva pròpia estimulació, és una tasca de primer ordre en l'educació en aquestes edats.

Un dels tres principals patrons sensorials és el color. Per això és fonamental que una estimulació apropiada que garanteixi l'assimilació pel nen d'aquest patró i de les seves corresponents accions perceptuals és bàsic als fins del desenvolupament. Però al seu torn, el color com a fet perceptual té una significativa influència al seu torn sobre el desenvolupament psíquic general, la qual és molt important conèixer i prendre en consideració en aquest procés de estimulació.

El color es troba present en gairebé totes les activitats de l'ésser humà, i els estudis realitzats al respecte pels tècnics han demostrat la gran influència que tenen els colors sobre la realització i resultat d'aquestes activitats, alhora que han posat de manifest tot el seu valor en nous i variats aspectes de caràcter psicològic, fisiològic, pedagògic, estètic, terapèutic, entre d'altres.

El fet que el color exerceixi influències significatives sobre l'activitat humana fa necessari establir científicament les directrius per a la seva utilització en cadascuna de les possibilitats i desenvolupament humans, per tal d'obtenir els millors rendiments, el més adequat confort, la no interferència negativa de l'activitat, i que la seva utilització racional impliqui un mínim d'estrès i un màxim de benestar a l'individu.


La màgia dels colors - La lectura i la música

Malgrat que aquets bloc siga de Plàstica, no volem deixar enrrere la importància de la lectura a l'Educació Infantil.

La lectura és la clau prodigiosa de la informació, de la cultura, del món de la ficció, de la fantasia… Aconseguir-la no és tan senzill: està a l'abast de tots els nens, però amb condicions. La col·laboració dels pares és necessària per impulsar el procés d'aprenentatge.
Hi ha una labor familiar de preparació extremadament important abans que els nens aprenguin a llegir, i de seguiment, després. Encara que resulti increïble, es recomana posar als nens en contacte amb la lectura a partir d'un any aproximadament. Parlem de contes amb grans imatges i poc text, que s'aniran complicant i ampliant a la mesura de el “lector”. 

Mereix la pena “perdre” el temps amb els nens llegint-los i explicant-los històries perquè els efectes poden ser molt positius. A curt termini aquesta activitat permet: 
1. Enriquir la relació adult-nen.
En aquesta relació màgica, nen-adult-lliuro, el pare, la mare són els encarregats de meravellar al seu fill amb el llibre i de descobrir-li el món sorprenent que guarda. Aquests moments de “lectura” són molt gratificants, perquè estan, a més, embolicats en afectivitat.


A continuació, us recomane un llibre que he trobat per Internet per a presentar els colors als nostres xiquets. 








A la Mariana li encanta poder triar la seva roba i just quan fa vuit anys la seva mare li diu que a partir d’aquell moment ella ho podria fer tota sola. Li encanta vestir-se de color rosa per sentir-se com una fada, quan es vesteix de color verd se sent com un follet i quan va de negre com un autèntic pirata… però llavors enyora vestir-se d’altres colors… com ho podrà fer? Penseu que descobrirà la màgia dels colors?


Amb la música passa el mateix. La música constitueix un element clau que ajuda, a l’infant, a descobrir i prendre contacte amb el món que l’envolta, a desenvolupar la seva percepció auditiva, a comunicar-se i socialitzar-se, a fer ús de la seva imaginació, a desenvolupar la seva creativitat, a expressar-se quan encara no pot fer ús de les paraules i, també, és una font d’entreteniment, de gaudiment i de plaer. 

L’educació musical primerenca ajuda a desenvolupar la intel·ligència mitjançant habilitats molt diverses: l’autodisciplina, la paciència, la sensibilitat, la coordinació, el treball en equip, la memorització, la concentració, etc. tal i com s’han demostrat en diferents investigacions.

La música ha estat i és un dels elements més importants en la vida de les persones de totes les edats i cultures. Encara que els infants són petits i encara no han accedit plenament a la cultura, hem de saber que pel fet de ser éssers humans posseeixen unes capacitats que fan possible l’expressió i la comunicació. La seva evolució depèn de l’accés que des de l’inici de la seva vida puguin tenir a la cultura i aquest fet és responsabilitat dels adults que els cuiden

I per a motivar una miqueta als nostres alumnes, aprendrem una cançó on parla dels colors! És molt divertida, anem a cantar-la!




lunes, 18 de enero de 2016

Cóm fer una rosa de paper

En primer lloc, una introducció sobre aspectes teòrics com el concepte de plàstica i de manualitat perquè es conegue quina és la diferència. I la diferència està en què en la plàstica és necessari partir del pensament, de la reflexió, no busca resultats determinats. En canvi, les manualitats són activitats que es fan seguint un patró mecànic, buscant un resultat final previst amb anterioritat i generalment decoratiu.
Per tant serà essencial que com a mestres ens centrem en activitats en les quals es desenvolupi la sensibilitat i la creativitat, és a dir, activitats d’expressió plàstica i no només activitats d’entreteniment.
A més, és important que el paper del/la mestre/a siga de guia, de mediador/a en el desenvolupament de les capacitats que les autores comenten que es treballen en l’educació plàstica: la receptivitat, la creativitat i l’expressivitat; evitant tasques dirigides i afavorint el desenvolupament d’una activitat constructiva.
És important destacar que l’important de l’expressió plàstica és el procés, i no el resultat. Aquesta manera d’entendre la plàstica es concreta en una metodologia de treball: observació, experimentació, creació, avaluació i comunicació; i les autores plantegen el disseny de les activitats seguint aquest procés.

Considere que també seria imprescindible partir del nivell de desenvolupament de l’alumne, és a dir, tenir en compte les seves capacitats i els seus coneixements previs d’una forma individual, en la mesura del possible, alhora que protegir l’expressió individual estimulant la iniciativa i l’espontaneïtat.

A continuació us mostre un vídeo on podem veure com es fa una rosa amb paper de diari. Molt fàcil i amb un resultat xulo! 




Materials utilitzats: 

  • 1 pal de fusta.
  • 1 paper de diari
  • Cola
  • Cinta adhesiva 
  • Paper pinotxo verd

Espere que us agrade!! 




Murals per a fer amb els alumnes de 5 anys - DIA DE LA PAU

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l'any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.
Es practica a escoles de tot el món, els dies 30 de gener i propers (aniversari de la mort de Mahatma Gandhi). Als països amb calendaris escolars propis de l'hemisferi sud, pot commemorar-se el 30 de març i dies immediats.
El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: "Amor universal, No-violència i Pau. L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra".
l'ex-Director General de la UNESCO(1987-1999), Federico Mayor Zaragoza va ser l'entrevista el 2012 per la Global Education Magazine, dient que "cal ser conscients que som a temps de canviar una cultura d'imposició, la por, una cultura basat en l'especulació econòmica de deslocalització de la producció a la guerra, encara som capaços de canviar en una cultura del diàleg, de la reconciliació, de la societat en una cultura de la pau ".
Lanza del Vasto, deixeble directe del Mahatma Gandhi i fundador de la Comunitat de l'Arca, a una entrevista concedida a Sevilla (1976) va dir: "Sigui així a totes les vostres escoles. Establiu un dia dedicat a la No-violència".
Quan l'any 1998 l'ONU va proclamar el Decenni per una Cultura de la Pau (2001-2010), el DENIP tenia ja 36 anys de pràctica ininterrompuda a centres docents dels distints nivells de tot el món.

No s'ha de confondre amb el Dia Internacional de la Pau establert l'any 2001 i que es celebra el 21 de setembre a iniciativa de les Nacions Unides.
Les escoles de tot el món celebren el DENIP amb diferents actes. Els objectius del Dia Escolar de la No-violència i la Pau són:
  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.
  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
  • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
  • Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
  • Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.


Dins de poc temps, a les escoles celebrem el dia de la Pau. Per a celebrar-ho es fan diverses activitats i murals per a decorar els corredors o patis. 


Aquí van alguns exemples: 




Aquest està fet amb paper de diari sobre paper roig


Aquest està fet amb papers de seda 


Aquest està fet amb estampació amb esponjes amb forma de cercle

lunes, 11 de enero de 2016

L´expressió plàstica i els xiquets


L’EXPRESSIÓ PLÀSTICA I ELS INFANTS
Per als infants, l’expressió plàstica és una de les activitats més gratificants. A través dels seus sentits i les seves  percepcions comencen a conèixer i comprendre la realitat que els envolta. Tot allò que els nenes i nenes observen i experimenten esdevé la base per anar adquirint el coneixement d’ells mateixos, dels objectes, del llenguatge i de les emocions. Aquest llenguatge els dóna l’oportunitat de comunicar-se amb els altres i amb l’entorn.
El llenguatge plàstic és una de les manifestacions més espontànies per als infants. Esdevé una activitat fonamental lúdica en la qual els nenes submergeixen les seves vivències i emocions. Com adults, hem de ser molt conscients, que el més important en el procés artístic és la lliure expressió i no la creació de grans obres mestres. Per als més petits no hi ha cànons, ni idees percebudes. Tot és impuls, no hi ha consciència de valor estètic.
LA PLÀSTICA A L’ESCOLA
A l’escola bressol, la plàstica ha de servir d’ eina per acostar als infants al coneixement i al creixement, amb l’objectiu d’ajudar a l’infant a adquirir una sèrie d’hàbits. Observar, comunicar, expressar-se i desplegar tot un món sensorial. Per tot això, cal proporcionar-los un bon ambient, ja que aquest constitueix un element bàsic que facilita que els infants entrin en contacte amb aquest món. Es tracta tant de l’ambient físic com del clima que es respira i l’atmosfera que es crea a l’escola.
EL PAPER DE L’EDUCADOR
L’educador ha d’estar en tot moment al costat de l’infant. Ha d’escoltar les explicacions d’aquest, animar-lo a descobrir coses noves, ajudar-lo a provocar la reflexió sobre les seves produccions, oferir-li materials, tècniques diverses, estímuls que el motivin a experimentar, a manipular… Ha d’adoptar una posició, en la qual l’infant sàpiga que està allà, però que aquest no l’està jutjant ni comparant amb els altres, ha saber quan ha de guiar a l’infant i quan no, quan el frena o quan l’infant el necessita.
És important que aquest estableixi un diàleg amb els infants i les seves creacions per poder comentar, fer preguntes, fer contestacions, etc. L’infant s’ha de poder sentir escoltat i ha de percebre que el que ha fet és important per a nosaltres.
Els educadors i les educadores infantils són els encarregats d’idear activitats, proposar-les, proporcionar els materials necessaris, facilitar aquestes activitats, observar-ne el desenvolupament, estar presents i sobretot, respectar el ritme de cada infant.

L'expressió plàstica a Infantil

L’ésser humà disposa de diferents formes de comunicació: gestual, verbal, musical, plàstica, etc. Parlem d’expressió plàstica quan el mitjà que es fa servir per expressar-se és plàstic.

Tots els infants tenen la capacitat d’expressar-se plàsticament un cop desenvolupada aquesta forma d’expressió.

Per arribar a comunicar, com amb qualsevol altre llenguatge, és necessari un procés de creació, és necessari trobar una manera de dir.

L’infant troba una realitat externa (objectes, materials, instruments) i una realitat interna (pensaments, emocions, fantasia, etc.) que ha d’aprendre a percebre i a ordenar. Quan l’infant ha aconseguit observar aquesta realitat i ha après a classificar-la, pot començar a comunicar-la. Per poder-ho fer també necessita conèixer un mitjà d’expressió.

Quan els infants encara no són capaços d’expressar-se per mitjà del llenguatge verbal, el llenguatge plàstic es converteix en un mitjà essencial de comunicació amb l’entorn.

L’expressió plàstica infantil és una de les manifestacions més espontànies per als infants.


Les produccions plàstiques esdevenen una activitat fonamentalment lúdica en què l’infant se submergeix amb totes les seves vivències i emocions. 

El més important durant el procés artístic és l’expressió lliure i no la creació de grans obres mestres. Per als més petits no hi ha cànons, ni idees preconcebudes. Tot és impuls, no hi ha consciència del valor estètic.

A continuació us mostre algunes activitats plàstiques per a fer amb els alumnes de 5 anys: 



MIRALLET, MIRALLET

Objectius:
  • Identificar les parts de la cara
  • Conèixer els diferents colors amb que pintem
  • Estimular la motricidad fina
  • Potenciar la imaginació i creativitat


Durada:
Aquesta activitat durarà aproximadament 10 minuts.
Metodologia:
L’educador/a proporcionarà a cada infant un mira. Aleshores els infants hauran de senyalar les parts de la cara relaxades en el mirall.
Finalment, es pintarà el dit amb pintura i hauran de senyalar les parts de la cara intentant que la pintura quedi marcada en el mirall i ho deixarem assecar.
Materials:
  • Miralls
  • Pintura de dits de diferents colors


Ús del recurs:
 Aquesta activitat la realitzaran els infants amb discapacitat cognitiva per tal de que els infants identifiquin les parts de la cara i s’identifiquin en el mirall.

CUQUET
Objectius:
  • Experimentar amb el fang quan facin les boles del cuc.
  • Desenvolupar la creativitat a partir de manipular el fang i després pintar les boles.
  • Conèixer la textura del fang a traves de manipular-lo.
  • Desenvolupar la musculatura de la ma per tal de millorar-la
 Durada
Aquesta activitat durarà aproximadament 25 minuts.
 Metodologia:
Primer de tot l’educador/a repartirà fang a cada grup de taula. Els infants manipularan i experimentaran  amb fang. Quan hagin experimentat una estona, l’educador/a els hi explicarà que han de fer boletes, unes 4 o 5 boletes cadascun(depèn de la mida). Un cop acabades les boletes les posarem totes a assecar. Quan les boles ja estiguin seques, cada infant pintarà las seves boletes(amb pinzells grans) un cop pintades les deixaran asseca abans de deixar que s’assequin l’educador/a muntarà el cuc de cada infant passant-l’hi un escuradents per el mig de les boletes que hagin fet. Un cop estiguin seques del tot s’afegiran els ulls i el nas amb un retolador i cada infant es podrà endur el seu cuc a casa.
Materials:
  • Fang
  • Pintures
  • Escuradents
  • Retoladors


 Ús del recurs:
Utilitzarem a questa activitat a la vegada que com a recurs plàstic, com a una activitat per estimular i desenvolupar  les capacitats motrius dels infants
Observacions i recomanacions per evitar riscos:
Cal dir que aquesta activitat la realitzaran infants discapacitats motrius, per lo tant està una mica adaptada a les seves limitacions.

domingo, 10 de enero de 2016

Les etapes del dibuix en Educació Infantil

El dibuix infantil és un mitjà d'expressió molt important en els nens. Les característiques del dibuix infantil evolucionen parelles al creixement del nen. El desenvolupament de la psicomotricitat fina i el desenvolupament cognitiu del nen influeixen enormement en el dibuix. Així, quan són petits, els nens garabatejen. A mesura que van creixent, els seus dibuixos són més detallats i organitzats.


La forma de dibuixar dels nens passa per diferents etapes:


Des de temps immemorials, molt abans que aparegués l'escriptura, el dibuix ha estat una de les principals eines per a l'expressió. Encara que amb el temps els materials i les tècniques han canviat, el dibuix és alguna cosa molt present en la nostra vida, sobretot en la vida dels nens.



El dibuix evoluciona al mateix temps que els nostres fills, sent al principi un gargot freturós de sentit, fins a arribar a dibuixos molt complets i elaborats. És un element vital per al desenvolupament del bebè, ja que amb el dibuix es desenvolupen aspectes com la psicomotricitat, la creativitat i l'expressivitat; es creen les bases per a l'escriptura; i fins i tot ajuda a desenvolupar la personalitat del bebè.



El professor austríac Viktor Lowenfeld va classificar les etapes per les quals passen els dibuixos dels nostres fills des que aquest és capaç de subjectar un llapis fins que defineix el seu estil de dibuix i perfecciona la seva tècnica amb 14 anys. Nosaltres ens centrarem en les dues primeres etapes, les més importants en el seu desenvolupament. A partir d'aquestes dues etapes, els dibuixos tindran formes recognoscibles i la seva evolució se centrarà més en la seva tècnica i millora, convertint-se ja, en dibuixos adults.

  • Etapa del Gargot en els nens de 2 a 4 anys
  • Etapa preesquemàtica en els nens de 4 a 7 anys

Etapa del Gargot en els nens de 2 a 4 anys


En aquesta etapa, que dura des dels 2 anys fins als 4 anys, el bebè passa per diferents fases, però en totes elles no hi ha intenció de representar gens, simplement el petit traça i gaudeix amb el moviment.



Fase 1: Gargot descontrolat en els nens



Amb 2 anys, el bebè comença a dibuixar els seus primers traços, però encara no sap que pot dominar aquests traços i fer amb ells el que vulgui. Es despista amb facilitat i no sempre mira al paper mentre dibuixa, per la qual cosa tan sols estarà uns pocs minuts dibuixant. En aquesta etapa els gargots no pretenen representar gens, sinó que serveixen per al desenvolupament motor del nen, sent una activitat física més que psicològica. El bebè comprèn que dibuixar és alguna cosa agradable, i cada vegada gaudeix més amb el moviment.






Fase 2: Gargot controlat en els nens



Sobre els 30 mesos, el nen comença a adonar-se que hi ha certa relació entre els traços del paper i els seus moviments, per la qual cosa garabateja amb més entusiasme i intenta variar els seus moviments. El nen comença a desenvolupar la seva capacitat rajo-ull i a situar els seus dibuixos en un espai. Els colors encara no tenen importància, ja que segueix sent una etapa molt física.


En la imatge de la dreta observem el dibuix de Jon, un nen de 3 anys. En el seu dibuix es nota molta més intenció i formes.

Fase 3: Gargot amb nom en els nens

Entre els 3 i 4 anys comença una nova etapa de molta importància en el desenvolupament del nen. Ara comença a donar significat als seus dibuixos ("Aquest sóc jo en la piscina", "He dibuixat a mamà i a papà passejant amb mi"), encara que nosaltres no puguem reconèixer gens.

El pensament del nen està canviant, doncs ara és capaç de controlar els seus moviments i dibuixar el que pretén. Dedica més temps als seus dibuixos i els seus gargots canviaran de forma notable. Ara estan millor distribuïts a la pàgina i de vegades fins i tot intentarà escriure coses.

En aquesta etapa és vital que l'adult no doni a conèixer la seva versió del dibuix. Cal deixar que el nen ens expliqui el que dibuixa i deixar-ho acabar, per no canviar el que està pensant. Comença a utilitzar els colors de forma intencionada, encara que això no significa que acoloreixi els objectes amb el color que els correspon, sinó que ho farà amb el qual a ell li ve de gust.

Etapa preesquemàtica en els nens de 4 a 7 anys


Des dels 4 anys fins als 7 anys, el nen aconsegueix el cim de l'evolució del seu gargot. Ara els traços tenen formes recognoscibles i normalment el més dibuixat seran figures humanes.



Ara, millor que mai, poden apreciar-se petits matisos amb els quals podrem comprendre diversos aspectes de la seva vida, des de la situació familiar fins a traumes. Els colors van sent cada vegada més fidels a la realitat, encara que com en l'etapa anterior moltes vegades simplement escull el color que li ve de gust segons el que vol expressar. Els seus dibuixos són molt més ordenats, els dedicarà més temps i serà més constant en el seu temps de dibuix, sense amb prou feines distraccions.


Cóm motivar als xiquets a pintar



La pintura no defineix l'edat. A partir del moment que el bebè aconsegueix subjectar un objecte a la mà, podrà començar a fer gargots, dibuixar i pintar. És un dels exercicis més gratificants per al petit i els seus pares. La pintura és una activitat que, com a moltes, ha de desenvolupar-se sempre sota la vigilància d'un adult, principalment quan la fa un nen molt petit. Mai se sap el que se'ls pot ocórrer fer amb un pinzell, un pot de pintura o un llapis.




Existeixen moltes maneres de portar al nen pel camí de la pintura. Una de les alternatives són els llibres especialment preparats per pintar. En ells trobaràs una infinitat de dibuixos de flors, ninots, animals, etc., perquè els nens els acoloreixin, incloent pintura i pinzell. També hi ha llibres que inclouen escumes perquè els nens aprenguin noves tècniques, i uns altres fins i tot contenen pintures apropiades perquè els nens pintin amb els seus propis dits i mans.



A partir dels 5 o 6 anys, els nens ja voldran crear, d'una forma més lliure i personal. És el moment ideal per comprar-los materials més variats i disposar-los en una borsa o capseta, establint així el seu propi material per a pintura, i creant un ambient més artístic. Prova utilitzar diferents materials en la pintura del teu fill. Des d'una fulla de paper fins a teixits i llenços. Tingues molta cura per no limitar la seva creativitat. El cel no sempre ha de ser blau. Deixa-li que vegi les coses com ell vulgui.


La pintura és art, i com a tal, no ha de ser una activitat repetidora ni condicionada a vells patrons. Els cursos de pintura infantil també són recomanables; en ells els nens poden aprendre a utilitzar diferents materials i diferents tècniques. Una altra forma de motivar als nens a la pintura és portar-los a visitar exposicions de diferents pintors. Pels més petits, hi ha museus que ofereixen visites guiades especialment per a nens, a més de tallers i jocs.

Molts pares creuen que els museus no són llocs especialment apropiats per als nens ja que poden molestar als altres. No obstant això, a la primera visita que fan amb els seus fills a un museu, molts pares se sorprenen amb el comportament dels fills. Els nens imiten. I es veuen que allí tots busquen fer silenci, ell també ho farà.