L’ésser humà disposa de diferents formes de comunicació: gestual, verbal, musical, plàstica, etc. Parlem d’expressió plàstica quan el mitjà que es fa servir per expressar-se és plàstic.
Tots els infants tenen la capacitat d’expressar-se plàsticament un cop desenvolupada aquesta forma d’expressió.
Per arribar a comunicar, com amb qualsevol altre llenguatge, és necessari un procés de creació, és necessari trobar una manera de dir.
L’infant troba una realitat externa (objectes, materials, instruments) i una realitat interna (pensaments, emocions, fantasia, etc.) que ha d’aprendre a percebre i a ordenar. Quan l’infant ha aconseguit observar aquesta realitat i ha après a classificar-la, pot començar a comunicar-la. Per poder-ho fer també necessita conèixer un mitjà d’expressió.
Quan els infants encara no són capaços d’expressar-se per mitjà del llenguatge verbal, el llenguatge plàstic es converteix en un mitjà essencial de comunicació amb l’entorn.
L’expressió plàstica infantil és una de les manifestacions més espontànies per als infants.
Les produccions plàstiques esdevenen una activitat fonamentalment lúdica en què l’infant se submergeix amb totes les seves vivències i emocions.
El més important durant el procés artístic és l’expressió lliure i no la creació de grans obres mestres. Per als més petits no hi ha cànons, ni idees preconcebudes. Tot és impuls, no hi ha consciència del valor estètic.
A continuació us mostre algunes activitats plàstiques per a fer amb els alumnes de 5 anys:
MIRALLET, MIRALLET

Objectius:
- Identificar les parts de la cara
- Conèixer els diferents colors amb que pintem
- Estimular la motricidad fina
- Potenciar la imaginació i creativitat
Durada:
Aquesta activitat durarà aproximadament 10 minuts.
Metodologia:
L’educador/a proporcionarà a cada infant un mira. Aleshores els infants hauran de senyalar les parts de la cara relaxades en el mirall.
Finalment, es pintarà el dit amb pintura i hauran de senyalar les parts de la cara intentant que la pintura quedi marcada en el mirall i ho deixarem assecar.
Materials:
- Miralls
- Pintura de dits de diferents colors
Ús del recurs:
Aquesta activitat la realitzaran els infants amb discapacitat cognitiva per tal de que els infants identifiquin les parts de la cara i s’identifiquin en el mirall.
CUQUET
Objectius:
- Experimentar amb el fang quan facin les boles del cuc.
- Desenvolupar la creativitat a partir de manipular el fang i després pintar les boles.
- Conèixer la textura del fang a traves de manipular-lo.
- Desenvolupar la musculatura de la ma per tal de millorar-la
Durada
Aquesta activitat durarà aproximadament 25 minuts.
Metodologia:
Primer de tot l’educador/a repartirà fang a cada grup de taula. Els infants manipularan i experimentaran amb fang. Quan hagin experimentat una estona, l’educador/a els hi explicarà que han de fer boletes, unes 4 o 5 boletes cadascun(depèn de la mida). Un cop acabades les boletes les posarem totes a assecar. Quan les boles ja estiguin seques, cada infant pintarà las seves boletes(amb pinzells grans) un cop pintades les deixaran asseca abans de deixar que s’assequin l’educador/a muntarà el cuc de cada infant passant-l’hi un escuradents per el mig de les boletes que hagin fet. Un cop estiguin seques del tot s’afegiran els ulls i el nas amb un retolador i cada infant es podrà endur el seu cuc a casa.
- Fang
- Pintures
- Escuradents
- Retoladors
Ús del recurs:
Utilitzarem a questa activitat a la vegada que com a recurs plàstic, com a una activitat per estimular i desenvolupar les capacitats motrius dels infants
Observacions i recomanacions per evitar riscos:
Cal dir que aquesta activitat la realitzaran infants discapacitats motrius, per lo tant està una mica adaptada a les seves limitacions.
No hay comentarios:
Publicar un comentario